Telefonen er måske vor tids største synder, når det gælder dårlige vaner før sengetid. Det er dog ikke den eneste dårlige vane, mange af os har, som gør det sværere for os at falde i søvn eller at sove godt hele natten. Men en god nattesøvn er faktisk forudsætningen for, at vi fungerer som mennesker – både i sociale sammenhænge, men i høj grad også, når vi skal performe på arbejdet.

Her får du 5 dårlige vaner, som du skal forsøge at droppe, hvis du gerne vil forbedre kvaliteten af din søvn – og måske også dine sengetider – før du begynder at tage naturlægemidler som Baldrian i brug eller ligefrem lægemidler.

1: Du tager telefonen med i seng

Det kan også være din tablet, som du bruger til at tjekke Facebook, Instagram og alle andre de andre sociale medier, før du går til ro – eller endnu værre: Du læser og besvarer mails fra sengen. Du må aldrig arbejde, lige før du går til ro. I stedet skal du koble fra med en afslappende aftenrutine. Desuden forhindrer telefonen os tit i at være intime med vores partnere – og som de fleste ved, slapper man bedre af i kroppen og falder hurtigere i søvn efter sex. Så prøv at blive enige om, at I ikke tjekker telefoner ved sengen. Læg måske telefonen til opladning et andet sted og have i stedet et rigtigt vækkeur ved sengen.

2: Du spiser og drikker om aftenen

5-daarlige-vaner-foer-sengetid-du-skal-droppe-spise-foer-sengetid

Det er en rigtig dårlig idé at spise mindre end to timer før sengetid. Det sidste måltid bør, ideelt set, være aftensmaden, som heller ikke bør ligge for sent om aftenen. Når vi lige har spist, har maven brug for tid til at fordøje, og det kan faktisk forstyrre fordøjelsen, hvis du går i seng lige efter et måltid. Indtil du går i seng bør du kun drikke vand – eventuelt en kop beroligende urtete som en del af din aftenrutine. Ingen koffeinholdige drikke før sengetid!

3: Du planlægger næste dags gøremål

Hvis du lider af tankemylder, kan det være rigtig svært at falde i søvn. Især hvis det begynder at være sådan, at du tænker i stedet for at sove, fordi du på forhånd er urolig for, om du kan falde i søvn. Det er en ond cirkel, som du skal have afbrudt, før den bliver permanent! Et godt trick kan være at skrive en liste med næste dags gøremål, før du ligger dig til at sove. Det skal simpelthen være en del af din nye, gode aftenrutine, at du lige får skrevet ned, hvad du skal i morgen. På den måde behøver du ikke at ligge og planlægge forud.

4: Du vasker ansigtet med koldt vand

Når du vasker ansigtet med koldt vand, stimulerer det huden og får den til at forny sig selv, men det aktiverer også kroppen og giver dig en ”brat” opvågning. Derfor er det faktisk bedst, hvis du vasker dig lunt eller varmt vand om aftenen, og gemmer det kolde vand til din morgenrutine. Det varme vand hjælper til at berolige kroppen, så hvis du indtil nu har vasket dig med et skud koldt vand om aftenen, fordi du har lært det fra barnsben, er det måske tid til at gøre op med denne uvane.

5: Du tager en lur midt på dagen

5-daarlige-vaner-foer-sengetid-du-skal-droppe-lur

Det er enormt fristende at indhente tabt søvn ved at tage en lur, når det står værst til. De fleste af os ved godt, at det ikke er nogen god idé, fordi det gør det sværere at komme i seng om aftenen – hvilket skaber en dårlig cirkel, men alligevel overvinder trætheden os nogle gange. Det er bedre at kæmpe sig i gennem dagen og så være helt klar til at gå i seng til ordentlig tid om aftenen. Det bedste er at få etableret en god soverytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag – også i weekenderne!