Får man ikke nok søvn, fungerer man ikke optimalt i dagligdagen. Der kan være mange årsager til, at man ikke får søvn nok, og søvnmangel kan opstå som følge af andre ting. Heldigvis er der for nogle hjælp at hente lige i nærheden.

Haven kan nemlig være en kilde til bedre og mere søvn, hvis man har de rette planter til sin rådighed.

Der er to måder, haven kan være med til at hjælpe på søvnen. Den første er at benytte sig af de egenskaber, som de forskellige planter har til at få en bedre søvn.

Den anden er simpelthen haven selv – mere om det længere nede i artiklen.

De beroligende planter

Flere planter har en beroligende effekt, hvis man indtager dem på den ene eller den anden måde, og mange af dem kan sagtens dyrkes i de danske haver.

En af disse planter, som er let at holde og rimelig taknemmelig, er citronmelisse. Citronmelisse indeholder blandt andet den olie, der hedder citronella, som har en beroligende effekt.

En anden er baldrian, som måske er mere potent end citronmelisse i sin beroligende effekt. For begges vedkommende kan man eksempelvis tørre planterne og bruge dem til at lave te med.

Dog skal man især med baldrian sikre sig, at man får den rette dosis, da den kan være giftig i store mængder. Derfor vælger nogle også at tage piller med baldrian i stedet, fordi der så er styr på doseringen. Eksempelvis laver Longo Vital piller, der indeholder både baldrian og citronmelisse.

Det aktive haveliv

aktiv have sovn

Haven i sig selv kan også være med til at gøre det lettere at falde i søvn. Det kræver selvfølgelig, at man er et havemenneske, men det at være ude i haven og lave haveting kan være med til at gøre en mere naturligt træt.

Fysisk aktivitet er med til at nedsætte stress og spændinger, og havearbejde kan være næsten meditativt for nogle mennesker. For mange er det sundt at dedikere sig til en enkelt opgave og lukke alt andet ude – eksempelvis at fjerne ukrudt i et bed.

Det er dog værd at bemærke, at man ikke skal lægge sig til at sove, lige efter man har været presset fysisk.

Selvfølgelig er det relativt i forhold til belastningen, men mens kroppen har brug for det og er aktiv, er kroppen også indstillet på aktivitet og ikke hvile – det kommer først bagefter. Husk at få pulsen ned igen, inden du lægger dig i seng.

Bonus – planterne indenfor

Det er ikke kun de planter, der står ude i haven, som kan være med til at give dig en bedre søvn. Uden at gøre soveværelset til en regnskov, kan planter i rummet være med til at gøre det lettere at falde i søvn.

Som hovedregel er planter med til at omdanne kuldioxid til ilt, og det gør det lettere at få ordentligt luft, mens man sover.

Det gør så godt som alle planter, men særligt aloe vera lader til at være god til at omdanne kuldioxid til ilt, som vi kan bruge til noget.

Der findes også en såkaldt anti-snorkeplante, som siges at kunne kurere snorken. Planten er en type ananasplante, som danner ilt om natten, og så udskiller den et enzym, som hjælper kroppen med at bekæmpe betændelse. Hvis man får mange forkølelser og lignende, kunne det være værd at prøve at stille sådan en plante i soveværelset.