Hvordan behandles søvnmangel?

Hvordan behandles søvnmangel?

Det kan være fristende at tage sovepiller for at kunne falde i søvn. Dette er dog ikke en holdbar løsning, da du vil vænne dig til pillerne. Det betyder, at det bliver meget svært for dig at stoppe med at tage sovepillerne igen – og i nogle tilfælde vil situationen bare være blevet forværret. Når man vil behandle sin søvnløshed er det vigtigt, at man først og fremmest finder ud af, hvad årsagen er. Hvis man ikke kender årsagen bliver det også langt sværere at behandle, da man ikke ved, hvor man skal yde en indsats.

Kognitiv adfærdsterapi

I stedet for at behandle søvnmangel med medicin, så bruger man i stedet adfærdsterapi. Adfærdsterapi har netop til formål, at du skal lære nogle nye adfærdsmønstre og lære mere om optimale sovevaner. Adfærdsterapien har vist sig at være en bedre, langvarig løsning for dem, som lider af søvnmangel. Adfærdsterapien kan omfatte, at du får skabt nogle faste rutiner hver aften, inden du går i seng. Disse rutiner har til formål at få dig ned i tempo og få din krop til at slappe af. Hvis årsagen til søvnmanglen skyldes svingende sengetider, kan man sætte fokus på at få en mere stabil rytme her. Skyldes de svingende sengetider arbejdet, bør man snakke med sin chef om sine arbejdstider, så der kan blive taget højde for, at du imellem dine skift kan nå at få en normal søvnrytme. Med dette menes der, at rækkefølgen på ens arbejdsvagter bør være: dagvagt à aftenvagt à nattevagt. På den måde er det muligt at indhente den søvn, der er nødvendig. Når man behandler søvnmangel er det også vigtigt, at sengen kun bliver brugt til søvn. Derfor er det vigtigt, at man ikke ligger i sin seng og ser tv, ligesom man ikke bør ligge i sengen, hvis man for eksempel læser en bog. Når sengen kun bruges til søvn, vil du opleve, at din krop med tiden lærer, at når du lægger dig, så er det fordi du skal sove. Der findes også en række afspændingsteknikker, som kan være fordelagtige at benytte sig af. Ved at gøre dette kan man mindske den fysiske og mentale aktivitet. Det er altså et redskab til at få hele din krop til at slappe af. Hvis søvnmangel skal behandles, er det vigtigt, at du er motiveret til at gøre noget ved det – så er der størst sandsynlighed for, at du kan følge de instruktioner og retningslinjer, du får.

Sådan får du en god nats søvn

hvordann-siden-natsoevn-1080x330 Der findes en lang række gode råd til, hvordan du kan skabe de mest optimale forhold til at få en god og sammenhængende søvn.

Nogle af disse råd mod søvnmangel er:

 • Voksne har behov for 7-9 timers sammenhængende søvn – børn har behov for mere
 • Gå i seng på samme tidspunkt
 • Sov i et mørkt og køligt rum
 • Find en seng der er behagelig for dig
 • Lad være med at drikke koffeinholdige drikke et par timer op til du skal sove
 • Gå ikke i seng lige efter du har spist
 • Fald ikke i søvn foran tv’et
 • Undgå at sidde med din telefon eller computer som det sidste, inden du lægger dig til at sove
 • Lad være med at sove til middag
 • Lad være med at dyrke motion lige inden du skal sove
 • Tag evt. Valerina Forte – et naturlægemiddel mod søvnbesvær