Der kan være mange grunde til, at man bliver ramt af søvnmangel. En af de mere udbredte er overgangsalderen, som kan sætte gang i en række forskellige gener, som kan forstyrre din søvn og være skyld i søvnmangel.

Hvis det er generne på grund af overgangsalderen, der påvirker din søvn, er der måske rigtig gode nyheder i form af et nyt produkt på det danske marked.

Produktet hedder Femarelle og er et kosttilskud, hvor den vigtige ingrediens i forhold til overgangsalderen er et stof, der hedder DT56a.

DT56a er udvundet af en særlig type sojabønne og patenteret af firmaet bag Femarelle-produktserien, og derfor findes stoffet kun i disse produkter.

Kan skubbe hormonbehandling på sidelinjen

Som noget ret opsigtsvækkende kom den europæiske sammenslutning af gynækologer med en klar anbefaling af stoffet DT56a efter en kongres i Barcelona. Anbefalingen er i forhold til behandling af gener ved overgangsalderen, som altså kan betyde søvnproblemer.

Indtil nu har man behandlet disse gener med en hormonbehandling, som tilfører kroppen hormoner, som ikke længere bliver produceret i lige så høj grad som tidligere.

Udfordringen med hormonbehandling er bivirkningerne. En hormonbehandling giver nemlig en øget risiko for livmoderkræft og brystkræft og også risikoen for blodpropper, samt flere andre bivirkninger.

Sådan forholder det sig ikke med kosttilskuddet Femarelle. DT56a aktiverer nogle østrogenreceptorer i hjernen, men der bliver ikke tilført hormoner i kroppen udefra – derfor er der ikke de samme bivirkninger som ved hormonbehandlingen.

Til gengæld kan DT56a afhjælpe de fleste af de gener, som hormonbehandlingen klarer.

Kosttilskud vs. lægemiddel

Kosttilskud vs. lægemiddel

I Danmark har produktet været på markedet i under et år, da det først var i år, Femarelle nåede de danske hylder. I nabolandene Sverige og Norge har produkterne dog været solgt længe, og det er altså ikke et nyt produkt i den forstand.

Den danske gynækologforening har heller ikke meldt noget ud om DT56a og Femarelle, men spørgsmålet er, om ikke den danske forening vil følge sin europæiske storebror.

En udmelding kan have en påvirkning på, om Femarelle fremadrettet skal kalde sig et lægemiddel eller et kosttilskud. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan et produkt klassificeres i forhold til, om det kan løftes op som lægemiddel eller ej.

Når noget bliver et lægemiddel, kan man nemlig få tilskud til produktet, og det kan udskrives på recept af læger.

Sådan er det ikke med kosttilskud – dem kan man ikke få tilskud til. Derfor kan det for nogle være vigtigt, om et produkt er et lægemiddel eller ej, fordi der er en vis økonomi forbundet med klassificeringen.

Kan hjælpe på de natlige hedeture og andre grunde til søvnbesvær

En af de ting, som er med til at kendetegne overgangsalderen er hedeturene, som rammer næsten alle kvinder. Det er op imod 80 procent af alle kvinder, som vil opleve hedeture i overgangsalderen i en eller anden grad.

De hedeture er en af de gener ved overgangsalderen, der kan gå ud over nattesøvnen. Det er ikke usædvanligt at vågne om natten, fordi man oplever en hedetur.

Derudover kan overgangsalderen påvirke blæren, så man føler, man oftere skal lade vandet. Det er også et typisk scenarie, man kan opleve om natten, hvis man lider af søvnbesvær og søvnmangel.

Overgangsalderen er en naturlig ting, men ikke desto mindre kan det være generende ikke at få sin nattesøvn og lide af søvnmangel på grund af det. Måske kan dette kosttilskud være med til at gøre det lettere at få sovet om natten.