Hvis man har problemer med at falde i søvn, er der andre muligheder end konventionel medicin og sovepiller. Det vidste du nok godt, men du kan også finde naturmedicin og plantebaseret medicin på det fysiske eller online apotek.

Selvom apoteket måske i mange tilfælde er mest kendt for konventionel medicin, og den slags medicin, man forbinder med de store producenter af hvide tabletter, er der også naturmedicin. Også selvom det ligner konventionel medicin.

Det gælder også medikamenter mod søvnbesvær. Hvis man vil have den plantebaserede tilgang, kan man også finde den på apoteket, som har flere produkter, der er udviklet med ekstrakt fra planter. Man skal selvfølgelig passe lige så meget på, som med konventionel medicin, for naturlægemidler er stadig lægemidler.

2 klassiske planter

Baldrian imod søvnbesvær

Igennem tiden har man også givet forskellige planter og urter mod søvnbesvær, og mange af dem går igen i dag. Man ser mange af de samme planter og blomster i dag, som bliver brugt til det samme som for hundreder af år siden – selvom der også er meget behandling, som er anderledes i dag.

Til søvnbesvær er der to klassikere, som man stadig kan finde på apoteket. Det er passionsblomst og baldrian. Disse har været brugt længe til at give kroppen ro, selvom det er baldrianplanten, der har fået mest omtale og er mest kendt af disse to.

Baldrian har været brugt i mange, mange år, og nogle steder bliver den også kaldt for valerian. Ofte er det roden, man bruger, og derfor kan der stå både baldrianrod og valerianrod på indholdsfortegnelsen på pakninger med baldrian i.

Passionsblomst er ikke lige så kendt som baldrian, men det er stadig en klassisk plante at bruge mod søvnbesvær. Faktisk er de aktive stoffer i passionsblomster ikke kortlagt endnu, så man ved ikke, hvad det er i passionsblomsten, som kan gå ind og hjælpe med at finde ro i kroppen og til at falde lettere i søvn.

Hvor stor er effekten

Kvinde der sover tungt

Det er svært at sige, hvor stor effekten rent faktisk er. Faktisk er der noget, der tyder på, at baldrian og passionsblomst ikke har en dokumenteret effekt som behandling mod søvnbesvær. En såkaldt metaanalyse af baldrian viser ikke en sikker effekt på søvnkvalitet eller indsovningstid.

En metaanalyse er så at sige en analyse af analyser, hvor man forsøger at kigge på forskellige studier og lave en samlet konklusion. Det er dog ikke altid lige let, fordi der kan være forskel på forskellige målemetoder, forskellige doseringer af det stof, man vil undersøge og mange andre ting.

Ligesom den reelle effekt af baldrian er svær at påvise, er der heller ikke tilstrækkelig dokumentation for, at passionsblomst er med til at give kroppen ro og lettere ved at falde i søvn.

Det skal dog siges, at der er mange mennesker, der fortæller, at disse planter hjælper dem med at falde i søvn, og særligt i baldrians tilfælde er der mange stoffer i, som kan virke sløvende og afslappende. På trods af det er effekten altså ikke dokumenteret.