Uanset om man har været der eller ej, ved man, at nyfødte børn ikke sover om natten. Det er det første, folk siger, når man fortæller, at man er gravid – næstefter ”tillykke” som regel. Man siger noget i stil med ”så gælder det om at sove, mens I kan”. For trætheden, når man blevet forældre, er ubeskrivelig. Og det er ikke kun mens børnene er spæde, men også når de bliver større, at trætheden er et gennemgående tema.
Desværre kan man ikke tage nogen præparater, der kan hjælpe på søvnmangelen, så længe det er et spørgsmål om, at baby vågner flere gange om natten. Er det et spørgsmål om, at du, som forælder, har problemer med at falde til ro om aftenen, kan et tilskud af eksempelvis Baldrian være løsningen. Her kigger vi nærmere på, hvordan man kan takle søvnmangel, når man er nybagte forældre.
1: Sov når barnet sover
Det er et oldgammelt råd, og mange forældre hiver sig selv i håret over at høre det igen og igen. Det er nemlig ikke altid så nemt at falde i søvn midt på dagens, mens baby får en lur. Især ikke, hvis baby ikke sover regelmæssigt. Hvis baby vågner efter tyve minutter og græder, er det mere frustrerende at blive vækket fra en begyndende søvn, end at være træt.
Men har man mulighed for at få hvilet sig, er det bedre at lade vasketøj være vasketøj, opvask være opvask og så videre. Søvn er essentielt, når man er nybagt forælder, for jo mere søvnunderskud, man er i, desto sværere bliver det at håndtere sine følelser.
Sørg i øvrigt for at være to om at klare byrden med søvnmangel. Far skal hjælpe til, også selvom han er på arbejde i dagtimerne. Det er naturligvis hårdt at gå på arbejde ovenpå en dårlig nattesøvn – men det er et vilkår, man må acceptere, når man har valgt at få børn. Man kan ikke regne med at sove 8 timer om natten, når man har fået børn – og man må aldrig undervurdere, at det at gå hjemme med den lille ny også er et hårdt arbejde – især hvis der ligger en forventning om, at mor også skal klare alle de huslige pligter.
2: Spis godt og sundt
Vi kender det alle sammen: Når vi er trætte, har vi mest af alt lyst til at lægge os på sofaen med noget snolder. Men med et lille barn er man altid træt. Betyder det så, at man skal spise snolder hele tiden? Nej. Usund kost giver ikke kroppen den energi, som den har brug for til at klare sig, når den netop er i søvnunderskud.
Det kan godt være svært at overbevise sig selv om, at man skal spise grøntsager, proteiner og så videre. Men det er ikke desto mindre sandt. Det er tværtimod almindeligt kendt, at inaktivitet og usund kost ikke giver mere energi. Det gør sund kost og motion til gengæld. Når det så er sagt, er det selvfølgelig okay, at man som nybagte forældre ikke springer direkte i fitness, hver gang trætheden melder sig. Men som junior bliver større, og man opdager, at man stadig er træt hele tiden, er det vigtigt, at man ikke går helt i stå på sundhedsfronten.
3: Søvnmangel og psykisk sygdom
Der er rigtig god grund til at sove, så meget man kan, og at dele presset mellem hinanden samt slække forventningerne til rengøringsstandarden, når man har en lille ny i hjemmet. Sammenhængen mellem søvnmangel og psykisk sygdom er nemlig rigtig stor. I det her tilfælde tænkes der især på depression. Efterfødselsreaktioner som fødselsdepression bliver ofte udløst af netop søvnmangelen.
Man skal ikke føle sig svagelig, hvis man ikke kan klare at blive ”sleep deprivated”, som det rettelig hedder på engelsk. Man bliver nemt frataget noget, som man har rigtig meget brug for – og naturligvis kan man klare meget. Men også kun så meget. Det er ikke uden grund, at man bruger sleep deprivation som en effektiv torturmetode, der tvinger offeret i en psykose.
Man skal, med andre ord, have respekt for, hvor hårdt det faktisk er, når man ikke får den nattesøvn, man i så høj grad har brug for.