Årsager til søvnmangel

Årsager til søvnmangel

 

Der kan være mange forskellige årsager til søvnmangel. For nogen skyldes det en meget vekslende døgnrytme, hvor kroppen derfor har svært ved at finde ud af, hvornår den skal hvile. Du kan her læse, hvad nogle af de mest kendte årsager til søvnmangel kan være.

Årsager til søvnmangel

For mange vælter tankerne rundt i hovedet, når man får lagt sig på sengen. Måske bekymrer man sig om noget, eller er nervøs for noget, der kommer til at ske. Dette kan være tegn på stress – altså man kan stresse over en eksamen eller en samtale med chefen.

Andres søvn bliver generet af, at de skal op og tisse i løbet af natten. Nogle skal sågar på toilet op til flere gange i løbet af natten. Omvendt kan det også skyldes, at man skal op og hente vand, fordi man er tørstig.

Støj er også en væsentlig kilde til søvnbesvær. Støjen kan komme udefra, eller der kan være tale om at ens partner snorker så højt, at det påvirker din søvn.

Andre årsager kan skyldes psykiske forhold. Depression og søvnmangel hører ofte sammen. Søvnmangel kan opstå på grund af en depression, ligesom en depression kan være årsag til søvnmangel. På samme måde kan sorg og krisesituationer være skyld i søvnløshed.

Endeligt kan søvnmangel skyldes fysiske forhold, som for eksempel ved smerter, hjertesygdomme, kløe m.m.

Dine rutiner kan også påvirke søvnen

hvordan-siden-tekstbillede-400x300

Søvnmangel kan også skyldes nogle af de små ting vi gør i hverdagen. Vi ved alle, at koffeinholdige produkter kan være skyld i, at vores søvn bliver påvirket. Drikke som kaffe, the og cola er der mange, der drikker i løbet af aftenen, og det kan derfor påvirke vores søvn, da koffein er et aktiverende stof.

Mange er fristet af at falde i søvn foran tv’et eller tager computeren med i sengen og ser film her. Det kan også være, at man har fået for vane lige at tjekke mail, Facebook, Instagram og andet fra sin telefon som det sidste, inden man lægger sig til at sove.

Hvis man gør dette holder man hjernen i gang, og dette bidrager til, at du holder dig selv vågen. Lyset fra elektronikken gør også, at produktionen af melatonin nedsættes. Melatonin er kroppens eget søvnhormon, som netop gør, at du kan falde i søvn.

Nogen mener, at man sover bedre på et glas vin eller på en øl. Dette er dog ikke korrekt. Alkohol er en gift, som trænger ind i hjernen. Dette påvirker dine søvnstadier, og du vil opleve, at du får mindre af den dybe søvn – REM-søvnen.

Hvis du har meget skiftende arbejdstider og for eksempel skifter mellem at arbejde om dagen og om natten. Det betyder, at din dagsrytme hele tiden bliver ændret, og det kan være med til at stresse kroppen, og derfor vil det også påvirke din søvn.

På samme måde bliver din søvn påvirket, hvis du for eksempel er i byen eller holder dig vågen hele natten. Så vil du også opleve ændringer i dit søvnmønster, og kan derfor få svært ved at falde i søvn, når du har planlagt. Kortvarige ændringer i søvnmønsteret kan dog rettes op igen.