Søvn er en nødvendighed ligesom det er at spise og drikke og så er det vigtigt for vores helbred. Får vi ikke nok søvn kan det få store konsekvenser i form af dårligt humør, øget træthed om dagen, der påvirker koncentrationsevnen og ydeevnen.

Manglende søvn har desuden negative sundhedsmæssige konsekvenser. Sover du for lidt i en længere periode er der nemlig større risiko for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.  Det betyder dog ikke, at du er i fare for at få disse sygdomme, bare fordi du sover mindre et par nætter i træk.

Det er selvfølgelig forskelligt fra person ti person, hvor meget søvn man har brug for. Nogle har brug for 8-9 timer, mens andre kan klare sig med 6-7 timer. Hvor meget søvn vi har behov for varierer desuden med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens voksne kan klare sig med lidt mindre.

Har du problemer med at falde i søvn eller sover du generelt bare dårligt om natten, kan du måske finde hjælp i nedenstående tips. Er din søvnkvalitet meget dårlig, kan du dog muligvis blive nødt til at kontakte din læge eller få hjælp hos et fysisk eller online apotek.

Disse ting kan ødelægge din nattesøvn

Der er flere ting, der kan have indflydelse på din søvnkvalitet. Disse faktorer har en negativ indflydelse på din søvn og kan altså få betydning for både, hvorvidt du kan falde i søvn og hvor godt du sover i løbet af natten:

  • Skiftende sengetider
  • Indtagelse af alkohol
  • Rygning
  • Manglende motion
  • Stress

Denne liste beskriver en række faktorer, som kan være medvirkende til, at din søvnkvalitet bliver forringet. Har du søvnbesvær eller sover du dårligt om natten, kan det være, at du skal tage et kig på din livsstil og se, om der er nogle af ovenstående, der gør sig gældende ved dig.

Dette kan du gøre for at få en god nats søvn

Men selvom, der er nogle ting der kan påvirke din søvn og din søvnkvalitet i en negativ retning, er der heldigvis også nogle ting, som du kan gøre for at få en bedre nattesøvn.

Gå i seng på regelmæssige tidspunkter

Har du ikke en fast døgnrytme, og skifter det, hvornår du går i seng, kan det gå ud over din søvnkvalitet. Du kender det måske selv. Du har været længe oppe i weekenden og derfor sovet indtil middag dagen efter. Søndag aften ligger du så og ikke kan falde i søvn, fordi du har sovet hele dagen, og mandag morgen er du træt og uoplagt, når du møder ind på arbejde.

Kender du til dette scenarie og udspiller det sig flere gange end bare i weekenden, kan det være en god idé at lægge en plan for, hvornår du skal gå i seng. Når du har en regelmæssig søvnrytme vil du samtidig føle dig frisk, og du vil være i stand til at yde dit bedste på dagen.

Undgå at sove om dagen

Når du er træt, kan du fristes til at tage en lille morfar midt på dagen for at blive mere frisk. Men det er en rigtig dårlig idé. Hvis du sover om dagen, kan du nemlig ikke falde i søvn om aftenen, og du risikere derfor at ødelægge din døgnrytme og det vil gøre dig træt og ugidelig på de tidspunkter, hvor du skal yde dit bedste.

Undgå at spise og drikke et par timer før sengetid

Store mængder af kaffe, alkohol eller fedt- og energirig mad er ikke hensigtsmæssigt, når du skal sove. Spiser du et stort måltid inden du skal sove sætter du nemlig din fordøjelse i gang, og din krop bruger derfor energi til at fordøje maden frem for energi på at restituere.

Hvis du er sulten, når du skal til i seng, kan du i stedet vælge at tage et stykke frugt, som er lettere at fordøje.

Lad telefonen, computeren og Tv’et være slukket

Det blå lys på telefonen, computeren og TV’et kan være skadende for din søvnkvalitet. Sluk derfor alle skærme en time før du skal sove.

Hvis du ikke kan undvære dine skærme inden sengetid kan du i stedet ændre indstillingerne på telefonen og tabletten, så du ikke absorberer det blå lys, da det stimulerer din vågenhed.

Lad vær med at dyrke motion inden sengetid

Det tager tid for kroppen at falde ned og falde til ro. Undgå derfor at dyrke motion og træne minimum 2 timer inden du skal sove, så er det nemmere for din krop at gøre sig omstillingsklar til at skulle sove.

Slap af og stress af

Er din hverdag stresset, kan det have betydning for din søvnkvalitet. Ligger du og tænker ovber arbejde, når du egentlig burde sove, kan det være et tegn på stress. Forsøg derfor så vidt muligt at slap af og afstresse nogle timer inden du skal sove, så du ikke skal tage dine bekymringer med i seng.

Er du ramt af stress kan det dog være nødvendigt at du kontakter lægen eller tager en snak med din arbejdsgiver.

Fald i søvn til sød musik

En god måde at falde i søvn på er til blød musik som eksempelvis jazz eller fløjte eller naturlyde. Et studie har vist, at du opnår en bedre søvnkvalitet, hvis du lytter til rolig, afdæmpet musik som jazz eller fløjte, når du skal sove. Det virker beroligende og kan få dig til at svinde ind i drømmeland hurtigere.